Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szabolcsi almás máktorta- Ország tortája 2012.

2012.08.17

 dscf3179.jpg

Szabolcsi almás máktorta

Tészta:

15 db tojás fehérje, 30 dkg cukor, 20 dkg darált mák, 7 dkg darált keksz, 13 dkg alma reszelve, 1 citrom reszelt héja

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 oC-os sütőben 12- 14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár 1-2 nappal előre kisüthetjük a masszát. Vagyis: Sütő papíron  egyesével sütjük a lapokat, előre megrajzolt 26 cm átmérőjű körre.


Krém:

6 dl tej, 12 dkg cukor, 7 dkg keményítő, 3 tojás sárgája, vanília rúd, 2,5 dl tejszín keményre verve.

Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez.
A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)

Alma töltelék:

0,5 kg alma (idared, jonatán) reszelve- ez kb. 8 db kisebb alma, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, fahéj, citrom

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, 2 citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük

Betöltés:

Lap-krém-lap-alma-lap-krém-lap-alma-lap-krém-lap,   Úgy, hogy maradjon krém bevonni.

Az almás réteget külön össze lehet ragasztani, úgy helyezni a krémre. Kicsit dermesztjük és a maradék krémmel oldalát, tetejét megkenjük.

Díszítés:

A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.
A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.
A kész tortát 16 szeletre felvágjuk, vaxoljuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.

Észrevétel:

Nekem kevésnek tűnt a krém, de lehet csak rosszul gazdálkodtam vele- elvégre a tortában is legyen vastagság, így a tetejére 2 dl tejszínhabot vertem fel és még a krém tetejére habot kentem.
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.