Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sissy eper tortája

2013.06.16

Sissy eper tortája

dscf5270.jpg

 Hozzávalók:

Mandulás kevert tészta: 2 tojás, 1 ek darált mandula, 1 ek liszt, kicsi sütőpor, 2 ek cukor, 2 ek olaj

A tojás fehérjét felverjük kemény habnak. A sárgáját a cukorral fehéredésig verjük, belecsorgatjuk az olajat, majd beleszórjuk a száraz anyagot. Végén a fehérjével óvatosan eldolgozzuk és előmelegített sütőben 26 cm-es torta sütőben kisütjük.

Kókuszos macaron:

10 dkg kristálycukor, 3 dl víz, 10 dkg porcukor, 5 dkg mandula, 5 dkg kókuszreszelék,2 közepes méretű tojás

Elkészítés itt: sutidoboz.hu/epres-kokuszos-macaron/

 

ez alapján készítettem. Nekem nem volt csak hántolatlan mandulám őrölve, így azzal készült azért pöttyös.

Eper mousse: kb 15 dkg epret megpucolva, turmixolva hozzákeverünk 25 dkg mascarpone sajthoz, kb 5 dkg porcukorhoz és kemény habnak felvert 2 dl tejszínhez.

Kókusz mousse: 10 dkg kókusz reszeléket kicsi tejben, vagy vízben beáztatunk. Ezt elkeverjük a 25 dkg sajthoz , 5 dkg cukorhoz és kemény habnak felvert 2 dl tejszínhez. 

Két tálban hagyom bekeverve, majd készítek 10 dkg zselatinporból előírás szerint zselatint és elkeverem szétosztva mindkét krémben. Egy kicsit hűtőben dermesztem, hogy ne legyen nagyon híg.

Összeállítás: Egy öblös inox tálat kifollpackozok és beleöntöm a már dermedő epres, vagy tetszés szerint kókuszos krémet. Ha hígnak találjuk még , további zselatint is adhatunk hozzá, de ne sokat, lényeg hogy ne folyjon szét! Felhúzom kanállal az első réteg krémet egészen a tál pereméig, középen kis gödröcskét kialakítva. Ebbe beleöntöm a másik színű krémet is. Rögtön lefedem a kisütött mandulás tésztával és legalább 3 órát, bár inkább egész éjszakát a hűtőben dermesztem.

Eperzselé: kb. 30 dkg paszírozott epret- nekem darabos volt a képen- zseléfix-el összefőzök, a tasakon leírt arányok szerint cukormennyiséggel . Nekem 3:1- es volt, ízlés szerint cukroztam, fél tasak port használtam el hozzá. Lényeg hogy jó keményre főzzük, egy pár csepp citrom levet is adhatunk hozzá.  Ezt érdemes előző nap elkészíteni, hogy teljesen dermedt legyen.

Amikor kifordítjuk a tálból a tortát, óvatosan lehúzzuk a fóliát és ha szükséges a tészta szélét körbe faragjuk egyenletesre. Az eperzselét óvatosan rásimítgatjuk kanállal, hogy teljesen elfedje a tortát. A zselét jól kikavarjuk , hogy könnyen kenhető legyen. Körbepakoljuk a kisült macaronokkal.

Sok sikert hozzá!

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.